‘Število izmenjav prečiščenega zraka v eni uri’ in druge stvari, ki jih morate vedeti o zraku in čiščenju zraka

Zaradi prisotnosti delcev Covid-19 v zraku smo začeli posvečati več pozornosti kakovosti zraka v zaprtih prostorih, kar je dobro, saj slab zrak znižuje odpornost, poleg tega pa dokazano slabi tudi naše počutje in zmanjšuje produktivnost na delovnem mestu.

Zrak, zračenje in prezračevanje v zaprtih prostorih postaja pomembno za vse nas. Zaposleni na Centru za zdravstveno ekologijo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) poudarjajo pomen prezračevanja za izboljšanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih, kar pa ni tako preprosto, kot morda zveni. Mnoge novejše zgradbe so zaradi večje energetske učinkovitosti namreč opremljene z okni, ki popolnoma tesnijo, kar pomeni, da omogočajo le notranje kroženje zraka. Odpiranje in zapiranje oken pa v praksi ni učinkovito. Tudi klimatske naprave niso dovolj za boljši zrak. Nekateri prezračevalni sistemi celo ne omogočajo dovajanja svežega zraka, ampak delujejo tako, da spodbujajo kroženje zraka, ki je že v prostoru. Zveni zapleteno, kajne?

ČISTILCI ZRAKA LAHKO ZVIŠUJEJO STOPNJO IZMENJAV PREČIŠČENEGA ZRAKA NA URO.

Poglejmo si, kako lahko prezračevalne sisteme nadgradimo s samostojnimi čistilci zraka. Čistilci zraka komercialnega razreda AeraMax Professional za čiščenje zraka uporabljajo edinstveni štiristopenjski filtrirni sistem, s čimer lahko iz zaprtih prostorov odstranijo do 99,97 odstotka nečistoč na molekularni ravni (virusov, mikrobov, bakterij, prahu in vonjav)


KOLIKO JE IZMENJAV PREČIŠČENEGA ZRAKA V ENI URI? 

Ključen podatek je “število izmenjav prečiščenega zraka v eni uri”.

Hitrost števila izmenjav zraka na uro (Air Changes Per Hour, ali ACH) nam pove, kolikokrat na uro se zamenja celotna prostornina zraka v prostoru. Višja kot je vrednost ACH, učinkovitejši je pretok zraka. Hitrost ACH je pomembna, ker se virusi in mikrobi dlje časa zadržujejo v zraku, znanstveniki pa so dokazali, da se Covid-19 prenaša po zraku preko okuženih kapljic (med kašljanjem, kihanjem in podobnim).

Spremembo zraka na uro si lahko izračunate tudi s tem praktičnim računalom (klikni TUKAJ).

ZAKAJ PREZRAČEVANJE NI DOVOLJ?

Pomembna vloga prezračevalnih sistemov.

Sistemi za prezračevanje in klimatizacijo lahko vplivajo na kakovost zraka. Čisti zračni filtri, na primer, povečujejo tok zraka in pozitivno vplivajo na učinkovitost prezračevalnih sistemov. Filtri primerne velikosti pomagajo zajeti prah, odmrle kožne celice in določene klice. Skrb za dobro delovanje prezračevalnih sistemov je torej zelo pomembna.

Zakaj prezračevalni sistemi ne zagotavljajo potrebne menjave zraka v prostoru?

Nekateri prezračevalni sistemi v zgradbah so zasnovani tako, da omogočajo kar najboljšo energetsko učinkovitost, vendar ravno zato niso najbolj uspešni pri zagotavljanju hitre menjave zraka v prostoru, saj taki sistemi v osnovi ciljajo na ohranjanju toplote, kar pomeni čim manj dotoka novega hladnega oz. toplega zraka. Starejši sistemi pa poleg tega ne morejo zadostiti vse večjim zahtevam glede kapacitet.

Profesionalni čistilec zraka AeraMax zagotavlja pet izmenjav prečiščenega zraka na uro(ACH 5)

Poleg tega čistilci zraka AeraMax Professional lahko samostojno zagotovijo pet izmenjav prečiščenega zraka na uro (ACH 5), če jih namestimo v prostor primerne velikosti, kar uporabnikom prostora omogoča, da dihajo čistejši in bolj svež zrak. AeraMax Professional je na voljo v več izvedbah, ki so prilagojene različno velikim prostorom.

Za več informacij, povpraševanja in dogovore smo vam na voljo na telefonski številki 041 756 601, maja.rihar@dobrapisarna.si (Maja) ali preko spodnjega kontaktnega obrazca!

    Vaši podatki so z nami varni in jih ne delimo.